SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

co pod

  • [...] które dopiero co wchodzą w okres bycia nastolatkiem. Na forum SFD.PL coraz częściej pojawiają się pytania o trening od młodzieży poniżej 15 roku życia. Dlatego biorąc to pod uwagę, postanowiliśmy udzielić szerszej odpowiedzi na pytanie, jak trenować w tak młodym wieku i od czego warto zacząć przygodę z treningiem siłowym, aby był on [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1891 Data: 2022-07-04 13:26:51
  • Jednym z największych problemów, z którymi borykają się osoby na dietach roślinnych, jest odpowiednie zbilansowanie poziomu podaży białka. Niektóre wegańskie produkty spożywcze być może są bogate w białko, jednak przy okazji mogą doprowadzić do nadmiarów niektórych substancji w organizmie. Na szczęście dla przeciwników konsumpcji mięs, ryb, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1964 Data: 2022-10-04 11:51:21
  • [...] Study. Trzy ze wspomnianych związków mogą być związane z rozwojem przewlekłej choroby nerek. Rolę ochronną pełni glikochenodeoksycholan, o negatywne oddziaływanie na nerki podejrzewa się siarczan O-metylokatecholu i siarczan 3-metylokatecholu. Podsumowując W nadmiarze szkodzi wszystko, nawet woda. Można przyjąć, iż umiarkowana konsumpcja kawy [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1828 Data: 2022-10-25 19:47:47
  • Jakie alergie występują zimą?

    Artykuł
    Aktualności

    [...] wiele roślin. Jednak alergie to nie tylko uczulenie na pyłki traw, brzóz itp. Także w pomieszczeniach czyha na nas wiele różnych alergenów i dla niektórych z nas może to być pod tym względem bardzo trudna pora roku. Jak ulżyć sobie podczas alergii? Powyższe strategie związane są z walką z alergenami. A co, jeśli już doświadczamy alergii i chcemy [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 548 Data: 2023-02-21 08:37:34
  • Jak skutecznie wyeliminować cukier z diety?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Cukier może szkodzić zdrowiu i wiadomo o tym nie od dziś. Spożywanie dużej ilości produktów bogatych w cukier może powodować otyłość, cukrzycę typu 2 i choroby serca. Niestety rezygnacja ze spożywania cukru może być dla wielu osób bardzo trudna. Ciężko jest też go uniknąć, ponieważ ukrywa się w wielu produktach spożywczych.  Podsumowanie Cukier [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 637 Data: 2023-04-26 15:17:29
  • Pchanie obciążonych sanek, platformy - Power Sled Push

    Artykuł
    Ćwiczenia ogólnorozwojowe, uzupełniające

    [...] pracy. Jaki jest Twój cel? Masa Jeśli ma być to ćwiczenie budujące masę mięśniową: Serii może być 4-6, w każdej pracujemy po 8-12 powtórzeń (krótkich odcinków), między podejściami jest kilka sekund przerwy, między seriami 1-3 minuty przerwy. Ciężar pozwalający wykonać zamierzoną pracę. Jesteś w stanie przepchnąć 10 m ciężar 150 kg, dobierz [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1445 Data: 2023-07-28 09:18:34
  • Czy można jeść tylko jeden raz dziennie?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Wiele osób postrzega dietę jako sposób na szybką utratę wagi. Jednak to, co jesz, wpływa również na Twoje zdrowie psychiczne i fizyczne. Dlatego ważne jest, aby jeść to, co najzdrowsze dla Twojego organizmu, a nie ulegać modnym dietom cud, które oferują szybkie efekty w krótkim czasie. Podsumowanie Dieta OMAD wiąże się z pewnymi problemami [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 601 Data: 2023-10-17 18:16:11
  • [...] cukier? Na rynku od dłuższego czasu dostępne są różne zamienniki cukru, które pochodzą z naturalnych źródeł oraz nie wpływają na organizm w znacznym stopniu. Ba! Nawet nie podbijają tak produkcji insuliny oraz kalorycznie nie są wysokie. Zamiast kilku łyżeczek cukru do herbaty, możemy zastosować właśnie te produkty: ksylitol erytrytol stevia [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4491 Data: 2017-07-04 09:36:59
  • Przejście na dietę - jakie zamienniki słodyczy stosować?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    O ile osoby trenujące podczas okresu redukcji tkanki tłuszczowej zazwyczaj przyzwyczajone są do tego, że trzeba zrezygnować z pewnych form łakoci w diecie, na rzecz bardziej złożonych i niskoprzetworzonych pokarmów, o tyle osoby startujące po raz pierwszy z własną metamorfozą posiadają pewien problem z tym, co wybrać, aby zaspokoić chęć słodkiego [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3429 Data: 2017-07-26 09:33:08
  • Krwiak, przyczyny i leczenie

    Artykuł
    Zdrowie

    [...] leczenia. Krwiak natomiast może występować w każdej tkance organizmu, dotyczyć zarówno mięśni, jak i organów, które doznały stłuczenia. Szczególnej uwadze powinny być poddane osoby, które posiadają zaburzenia krzepliwości krwi. Ich leczenie powinno przebiegać w szpitalu, pod stałym nadzorem lekarza, zwłaszcza gdy umiejscowienie krwiaka [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 11452 Data: 2017-11-15 09:29:24
  • Wykorzystanie oddechu jest kluczowym elementem generowania siły, co pozwala na wymianę tlenową w naszych komórkach i podtrzymanie procesu energetycznego nadzorowanego przez nasz metabolizm. Gdy znacznie ograniczymy dostęp tlenu, tkanki przestają spełniać swoją funkcję, a nasza wydolność spadnie. m.in. sprawność wymiany tlenowej odpowiada za to, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 14878 Data: 2018-04-15 13:32:50
  • [...] serwisu SFD wielokrotnie prezentowaliśmy popularne plany treningowe światowej klasy kulturystów, startujących w najbardziej prestiżowych zawodach naszego globu. Tym razem pod lupę bierzemy trening grzbietu 4 krotnego Mr. Olympia Jay'a Cutlera. Jay poza sezonem ważył około 132 kg. Podczas zawodów kulturystycznych na scenę wnosił około 118-120 [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4131 Data: 2020-03-11 08:22:42
  • Rodzaj pokarmu, a ryzyko śmierci

    Artykuł
    Badania naukowe

    [...] jedynym determinantem przeżywalności i ryzyka, na jakie jest narażona dana osoba. Nie można wszystkiego tłumaczyć posiadaniem tzw. „złych genów”. W jednym z badań wzięto pod uwagę wskaźniki umieralności z powodu raka piersi, prostaty, jajników i jelita grubego, pochodzące z lat 1978–1979 z ~26-30 krajów oraz dane dotyczące trendów [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2464 Data: 2020-07-21 15:11:28
  • Resveratrol (w polskiej literaturze pod nazwą resweratrol) jest naturalnym związkiem występujący w roślinach takich jak np. w winogrona, znajdziemy go także w czerwonym winie. Związki polifenolowe obok resweratrolu obejmują flawonoidy, garbniki, kurkuminę i galakatechiny. Każdemu z nich można przypisać potencjał antynowotworowy. Wnioski i [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3914 Data: 2021-06-08 07:04:44
  • [...] sugerują, że spożywanie alkoholu wiąże się z aktywacją osi HPA. Wyniki te nie wynikają ze spożywania alkoholu w ciągu dnia, co sugeruje chroniczne zmiany funkcjonowania osi podwzgórze-przysadka mózgowa-nadnercza w grupach pijących dużo alkoholu (> 168 g tygodniowo). Pośrednio wyniki tego badania tłumaczą negatywny wpływ alkoholu na glikemię, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5084 Data: 2021-07-29 14:58:49
  • Jak często ważyć się na masie?

    Artykuł
    Kulturystyka i kulturyści

    [...] Odpada zatem duża część nieświadomej aktywności ruchowej. Przecież może ona odpowiadać za dużą ilość wydatkowanej codziennie energii… Później często mogę usłyszeć pytanie podobne do: Jak to się stało, przecież pilnowałem diety, a teraz nie mogę na siebie spojrzeć w lustro i znacznie szybciej niż planowałem, muszę rozpocząć dietę redukcyjną…? [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4191 Data: 2021-10-26 20:20:27
  • [...] cukru. Kakao jest źródłem magnezu, który jak już wiemy, ma pozytywny wpływ na nasze ciśnienie krwi. Ciemna czekolada jak najbardziej może być dodatkiem do zdrowej diety, pod warunkiem, że zjemy sobie np. jeden pasek ( ten z krótszej strony). Zminimalizuj stres Stres podnosi ciśnienie krwi, dlatego warto wprowadzić różnego rodzaju metody na [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3653 Data: 2021-11-10 10:24:49
  • Kiedy dieta nie jest urozmaicona i idealnie zbilansowana pod indywidualne potrzeby, zachodzi ryzyko, że z czasem pojawią się pewne niedobory odżywcze. Witaminy są grupą związków o różnorodnych właściwościach i funkcjach i niektóre z nich mogą stanowić problem, jeśli chodzi o zaspokajanie codziennego zapotrzebowania. W przypadku ryzyka niedoborów [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6562 Data: 2021-11-29 08:47:11
  • [...] UVB) ze skórą. Ponadto w równie aktywnej biologicznie formie (D3) występuje w np. w tłustych rybach, czy jajach. Nieco słabiej regulowana jest aktywność całego systemu przy podaży z dietą formy D2 witaminy D, obecnej w organizmach takich jak niektóre grzyby, czy drożdże. Po wytworzeniu endogennym (swoim „własnym”, ze skóry) lub strawieniu [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1994 Data: 2021-12-06 11:12:09
  • [...] tutaj m.in. szpinak, brokuł, jarmuż, sałatę, kapustę włoską, czy botwinę. Forma K2 z kolei charakterystyczna jest dla zwierzęcych produktów, przy czym dominujące są tutaj podroby (szczególnie wątróbka). Pewien procent zapotrzebowania zaspokoić mogą również jaja kurze, czy niektóre przetwory mleczne oraz ryby. O ile forma K1 witaminy K jest [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2597 Data: 2021-12-10 09:48:40